Przepis na spaghetti sos 📖

Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400g mielonego mięsa (wołowego lub mieszanki wołowo-wieprzowej)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozgrzej oliwę, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się one miękkie i lekko zarumienione.
2. Dodaj mielone mięso do garnka i podsmażaj, aż się zrumieni. Następnie dokładnie wymieszaj mięso z cebulą i czosnkiem.
3. Dodaj do garnka krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aby smaki się połączyły, a sos zgęstniał.
5. Przed podaniem sosu spaghetti dopraw go według własnego uznania solą i pieprzem, jeśli jest to konieczne.
6. Serwuj sos spaghetti z ugotowanymi makaronem spaghetti i posyp go startym parmezanem lub startym serem mozzarella.

Smacznego!

Podobne przepisy

spaghetti fit
spaghetti
spaghetti z passaty
inne spaghetti
spaghetti z indyka