Przepis na sprawdzony żurek w chlebie 📖
Żurek w chlebie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które można przygotować w domu samodzielnie. Oto przepis na sprawdzony żurek w chlebie:Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy,
- 2 litry wody,
- 250 g mąki pszennej,
- 200 ml zakwasu żurkowego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- sól,
- pieprz,
- kminek,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
1. Na początku gotujemy białą kiełbasę w wodzie. Po ugotowaniu kiełbasy odstawiamy ją na bok, a wywar zostawiamy do dalszego użycia.
2. W osobnym garnku rozpuszczamy mąkę w 200 ml ciepłej wody, dokładnie mieszamy tak, aby nie pozostały bąbelki. Następnie dodajemy zakwas żurkowy i dokładnie mieszamy.
3. Do garnka z wywarem dodajemy startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, sól, pieprz i kminek. Wszystko razem gotujemy przez około 15 minut.
4. Po 15 minutach do garnka z wywarem dodajemy przygotowaną wcześniej mąkę z zakwasem. Całość gotujemy przez kolejne 10 minut, nie przestając mieszać.
5. Białą kiełbasę kroimy na plastry i dodajemy do gotującego się żurku. Wszystko razem gotujemy przez około 5 minut.
6. Gotowy żurek podajemy w chlebie: najpierw wydrążamy środek chleba, a następnie wlewamy do niego żurek. Na wierzchu możemy posypać natką pietruszki.
Smacznego!