Przepis na staropolska 📖

Przepis na staropolską zupę:

Składniki:
- 4 litry wody
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1-2 seler naciowy
- 1 korzeń selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg mięsa z kością (najlepiej karkówki)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- gałka muszkatołowa
- sól do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Mięso umyć i obrać z kości, następnie pokroić w kostkę.
2. W garnku rozgrzać masło klarowane, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć do lekkiego zezłocenia.
3. Do cebuli dodać mięso i smażyć, aż zbrązowieje.
4. Marchewki, pietruszkę i seler naciowy obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę.
5. Do garnka z mięsem dodać pokrojone warzywa, ziele angielskie, pieprz i wlać wodę.
6. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
7. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową i solą.
8. Do zupy można dodać ugotowane na osobnej patelni kuleczki drożdżowe lub pierogi z mięsem.
9. Posypać posiekaną natką pietruszki przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotka staropolska
fasolka po bretońsku staropolska