Przepis na super lasagne 📖
Oto przepis na pyszną lasagnę:Składniki:
- 12 plastry makaronu lasagne
- 500 g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina lub mieszanka)
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g sera ricotta
- 100 g startego sera mozzarella
- 50 g startego sera parmezan
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. W dużym garnku gotuj wodę z solą, a następnie gotuj plastry makaronu lasagne zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odłóż gotowy makaron na bok.
2. Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zrumieni.
3. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylia, tymianek i cukier do mięsa mielonego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, często mieszając, aż sos się zagęści.
4. W małej misce wymieszaj ser ricotta z połową startego sera mozzarella i połową startego sera parmezan.
5. W prostokątnym naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę makaronu lasagne. Następnie dodaj połowę sosu mięsnego i równomiernie rozprowadź go na makaronie.
6. Na sosie mięsnym rozprowadź połowę mieszanki serowej. Powtórz kolejność warstw, dodając kolejne plastry makaronu, sos mięsny i mieszankę serową, aż skończą się składniki.
7. Na wierzchu lasagni posyp resztę startego sera mozzarella i startego sera parmezan.
8. Piecz lasagnę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż ser się roztopi i warstwy dobrze połączą.
9. Po wyjęciu z piekarnika, daj lasagne chwilę odpocząć, a następnie pokrój na porcje i podawaj ciepłe.
Smacznego!