Przepis na super karpatkę 📖
Przepis na pyszną karpatkę:Składniki:
- 250 ml wody
- 120 g masła
- 200 g mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 budyniowa masa waniliowa
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. W garnku zagotuj wodę z masłem i jedną łyżką cukru.
2. Gdy masło się roztopi, wsyp mąkę i szybko wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Zestaw garnek z ognia i dodaj po jednym jajku do ciasta, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 30-40 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i podwoi swoją objętość.
5. Wyjmij karpatkę z piekarnika i ostudź.
6. W międzyczasie przygotuj krem: w rondelku podgrzej mleko z cukrem waniliowym i łyżką cukru. Wlej masę budyniową do gorącego mleka i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Zestaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
7. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, dodając cukier puder.
8. Gdy budyń i karpatka są wystudzone, nożem przekrój ciasto na pół. Na dolną część nałóż równą warstwę budyniu, a następnie wyłożoną pianką ze śmietanki.
9. Przykryj górną częścią ciasta.
10. Na wierzchu posyp karpatkę płatkami migdałowymi i lekko je dociskając.
11. Całość schładzaj w lodówce przez około 2-3 godziny, aby krem dobrze stężał.
12. Gotową karpatkę przekrój na porcje i podawaj.
Smacznego!