Przepis na święta wielkanocne fit 📖
Przepis na zdrowe dania wielkanocne:Sałatka ze szpinakiem i truskawkami:
Składniki:
- 250g świeżego szpinaku
- 250g truskawek
- 1 cebula
- 100g orzechów włoskich
- 100g kiełków rzodkiewki
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Szpinak umyj, osusz i posiekaj na mniejsze kawałki.
2. Truskawki umyj, przekrój na połówki.
3. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
4. Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki.
5. Do większej salaterki dodaj szpinak, truskawki, cebulę, orzechy i kiełki rzodkiewki.
6. Skrop wszystko sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
7. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i gotowe!
Pieczony filet z kurczaka z warzywami:
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, tymianek
Sposób przygotowania:
1. Warzywa umyj, obierz marchewkę i pokrój wszystkie warzywa w większe kawałki.
2. Filety z kurczaka natrzyj przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym oraz tymiankiem.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek.
4. Dodaj przyprawione filety z kurczaka i smaż z obu stron, aż staną się złociste.
5. Warzywa wrzuć do naczynia żaroodpornego i posyp solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
6. Na warzywa połóż podsmażone filety z kurczaka.
7. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Makowiec z daktylami i orzechami:
Składniki:
- 500g maku mielonego
- 200g miodu
- 200g orzechów włoskich
- 200g daktyli
- 4 jajka
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
1. W dużym rondlu zagotuj wodę.
2. Do wrzącej wody wsyp mak mielony i gotuj przez około 15 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
3. Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki, a daktyle pokrój w cienkie paseczki.
4. W misce wymieszaj mak, miód, orzechy włoskie, daktyle, jajka i skórkę otartą z cytryny.
5. Masę przełóż na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Posyp bułką tartą i wstaw do nagrzanego piekarnika.
7. Piecz przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż wierzch uzyska złocisty kolor.
8. Wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój na kawałki.
Smacznego i radosnych świąt!