Przepis na szybką tartę 📖
Oto przepis na szybką tartę:Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g sera żółtego, startego
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 150 g szpinaku baby
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Na wylepioną papierem do pieczenia blachę wyłóż ciasto francuskie, przekłuć je widelcem i wstaw do lodówki na około 10 minut.
3. W międzyczasie, na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista. Dodaj pieczarki i smaż przez 5 minut, aż zmiękną i odparuje z nich woda. Dopraw solą i pieprzem.
4. Na wierzch ciasta rozłóż równomiernie podsmażoną cebulę i pieczarki.
5. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i połowę startego sera. Wlej mieszankę na tartę.
6. Na wierzch wstaw szpinak baby i posyp resztą startego sera.
7. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż jajka się zetną i ser się roztopi i będzie złocisty.
8. Wyjmij tartę z piekarnika i podawaj ciepłą lub letnią.
Smacznego!