Przepis na szybkie ciasto muffinki 📖
Przepis na szybkie ciasto muffinki:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 szklanka ulubionych dodatków (np. kawałki czekolady, wiórki kokosowe, owoce)
Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj foremki do muffinek, wyłożając je papilotkami lub wykładając tłuszczem.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
3. W drugim naczyniu wymieszaj mleko, olej, jajka i wanilię.
4. Wlej mieszankę mokrą do suchej i delikatnie wymieszaj, tylko until połączenia składników. Nie mieszaj zbyt energicznie, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu.
5. Dodaj ulubione dodatki, takie jak kawałki czekolady, wiórki kokosowe lub owoce, i delikatnie wymieszaj.
6. Napełnij formy do muffinek przygotowanym ciastem, wypełniając każdą formę do około 2/3 jej pojemności.
7. Piecz muffinki w nagrzanym piekarniku przez około 18-20 minut, lub until złotobrązowe i elastyczne w dotyku.
8. Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie przenieś je na kratkę, aby całkowicie ostygły.
9. Smacznego!
Uwaga: Czas pieczenia może się różnić w zależności od indywidualnego piekarnika, dlatego dobrze jest sprawdzać muffinki patyczkiem, aby upewnić się, czy są gotowe.