Przepis na ciasto na muffinki marchewkowe 📖

Oto przepis na muffinki marchewkowe:

Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- Opcjonalnie: garść posiekanych orzechów lub rodzynek

Instrukcje:

1. W dużym misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.

2. W innym naczyniu ubij jajka, a następnie dodaj olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.

3. Dodaj startą marchewkę do mokrych składników i ponownie wymieszaj.

4. Stopniowo wlej mieszankę mokrych składników do misy z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo.

5. Jeśli używasz orzechów lub rodzynków, dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj.

6. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je do 2/3 wysokości.

7. Piecz muffinki w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, lub do momentu gdy włożony do środka patyczek będzie suchy.

8. Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw do ostudzenia przed ich wyjęciem z foremek.

Smacznego!

Podobne przepisy

szybkie ciasto muffinki
ciasto marchewkowe fit
jak ciasto marchewkowe
www.ciasto marchewkowe
na ciasto marchewkowe