Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami węgierkami 📖

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła (roztopionego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
- około 12 śliwek węgierek (obrać i wydrylować)

Sposób przygotowania:
1. W jednej misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
2. W drugiej misce ubij jajka, dodaj roztopione masło i wanilię. Dokładnie wymieszaj.
3. Powoli dodawaj suche składniki do mokrych, ciągle mieszając, aż wszystko się połączy.
4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź po nim połowę ciasta.
5. Na ciasto połóż śliwki węgierki, a następnie przykryj je resztą ciasta.
6. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, aż będzie rumiane i upieczone.

Smacznego!

Podobne przepisy

pyszne ciasto ze śliwkami węgierkami
proste ciasto ze śliwkami węgierkami
szybkie ciasto ze śliwkami
szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami
szybkie ciasto ze śliwkami bez tłuszczu