Przepis na tani biszkopt 📖
Przepis na tani biszkopt:Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki wanilii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Jajka oddzielamy na żółtka i białka.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając.
3. Do masy dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
4. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko dokładnie, ale delikatnie, aby nie opadły białka.
5. Jeśli chcemy, możemy dodać aromat wanilii i dokładnie wymieszać.
6. Przelewamy masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.
8. Gdy biszkopt będzie gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gotowy biszkopt możemy wykorzystać jako bazę do różnych ciast, np. tortów, czy rolad. Możemy również przekroić go na pół i nadziać kremem. Smacznego!