Przepis na tartę bez mleka 📖
Oto przepis na tartę bez mleka:Składniki:
- 250g mąki
- 125g margaryny (bez mleka)
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki ulubionego farszu (np. warzywnego, mięsnego, rybnego)
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. Dodaj margarynę i pokrusz ją w mąkę, aż powstanie konsystencja kruszonki.
3. Dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto, aż składniki dobrze się połączą.
4. Zawijaj ciasto w folię spożywczą i włóż je do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
7. Wyłóż ciasto na dno formy do tarty.
8. Nakłuj ciasto widelcem, aby zapobiec nadmiernemu napęcznieniu podczas pieczenia.
9. Piecz ciasto przez 10-15 minut, aż będzie lekko zbrązowione.
10. Wyjmij ciasto z piekarnika i dodaj ulubiony farsz.
11. Włóż tartę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż farsz będzie dobrze upieczony.
12. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!