Przepis na tartę podstawowy 📖
Przepis na podstawową tartę:Składniki:
- 250g mąki
- 125g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- Duża szczypta soli
- 500g ulubionego nadzienia (np. szpinak, ser, pomidory)
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozgnieć palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj jajko i wodę do miski. Wyrób ciasto, formując je w kulę. Jeśli jest zbyt suche, dodaj więcej wody. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na około pół centymetra grubości na posypanej mąką powierzchni. Przełóż do formy do tarty, dokładnie wyściełając spód i boki. Ostrym nożem usuń nadmiar ciasta z brzegów formy.
4. Nadzienie równomiernie rozprowadź na spodzie tarty. Możesz użyć dowolnego nadzienia, na przykład szpinaku z serem lub pokrojonymi pomidorami.
5. Dopraw nadzienie solą i pieprzem według swojego gustu.
6. Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż spód tarty będzie złocisty, a nadzienie będzie dobrze przyrumienione.
7. Po wyjęciu z piekarnika, tarta powinna wystygnąć przed podaniem. Możesz ją podać jako przekąskę lub główne danie.
Smacznego!