Przepis na tiramisu truskawkowe 📖

Oto przepis na tiramisu truskawkowe:

Składniki:
- 250 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g biszkoptów
- 150 ml kawy parzonej
- 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:
1. Truskawki umyj, osusz i pokrój na plasterki.
2. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem na sztywno.
3. W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone z ekstraktem waniliowym.
4. Połącz ubitą śmietanę z serkiem mascarpone delikatnie mieszając.
5. W misce rozpuść 1 łyżeczkę kakao we wrzącej kawie.
6. Przygotuj szklanki lub foremki do tiramisu.
7. Wetrzyj biszkopty w kawę z kakao i ułóż równą warstwę biszkoptów na dnie naczyń.
8. Na biszkoptach połóż warstwę truskawek.
9. Następnie na truskawkach rozsmaruj połowę masy mascarpone.
10. Powtórz kolejnościowo warstwy biszkoptów, truskawek i masy mascarpone.
11. Posyp wierzch tiramisu pozostałym kakaem.
12. Wstaw do lodówki na około 2 godziny, aby tiramisu dobrze się schłodziło i przegryzło smaki.
13. Przed podaniem możesz udekorować tiramisu świeżymi truskawkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

tiramisu truskawkowe w pucharkach
pancakes truskawkowe
babeczki truskawkowe
makaroniki truskawkowe
desery truskawkowe