Przepis na tort krok po kroku 📖

Oto przepis na tort krok po kroku:

Krok 1: Przygotuj składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki mleka

Krok 2: Przygotuj formę do pieczenia, natłuść ją masłem i posyp mąką.

Krok 3: W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Krok 4: W innej misce ubij masło i cukier, aż uzyskasz jednolitą masę.

Krok 5: Dodaj jajka po jednym, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.

Krok 6: Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

Krok 7: Stopniowo dodawaj suchą mieszankę składników z miski i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc suchymi składnikami. Mieszaj delikatnie, aż wszystko się połączy.

Krok 8: Przelej ciasto do przygotowanej formy.

Krok 9: Piecz tort w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy ciasto stanie się złociste i suchy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.

Krok 10: Wyjmij tort z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przez kilka minut w formie, a następnie przenieś go na kratkę do ostygnięcia.

Krok 11: Gdy tort całkowicie ostygnie, możesz go udekorować ulubionym kremem, lukrem, owocami lub bitą śmietaną.

Krok 12: Gotowy tort możesz przechowywać w lodówce, aż do momentu podania.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo krok po kroku
chałkę krok po kroku
naleśniki krok po kroku
gofry krok po kroku
pancake krok po kroku