Przepis na tort lukier 📖
Przepis na tort lukier:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 200 g czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru pudru
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż dno tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem i obsyp mąką.
2. W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. Do masy jajecznej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą łyżki lub miksera na niskich obrotach, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Wylej ciasto do przygotowanej tortownicy i wyrównaj wierzch. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż wbity patyczek wyjdzie suchy.
5. Po upieczeniu wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij ostrożnie z formy i przełóż na półmisk.
6. Przygotuj lukier: w rondelku podgrzej śmietankę, aż zacznie się gotować. Następnie zdejmij z ognia i dodaj drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Na koniec dodaj cukier puder i mieszaj, aż lukier zgęstnieje.
7. Polej lukrem wierzch tortu, pozwalając mu delikatnie spływać po bokach. Możesz także ozdobić lukier tortu dodatkowo, na przykład dodając kawałki owoców lub posypując startą czekoladą.
8. Odstaw tort na chwilę, aż lukier stężeje. Następnie podawaj i ciesz się smakiem tego wyjątkowego tortu lukier!