Przepis na tort na urodziny dla mamy 📖

Oto prosty przepis na tort urodzinowy dla mamy:

Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki mleka

Dodatkowo:
- ulubione owoce (np. truskawki, maliny) do dekoracji
- bita śmietana lub lukier do polewy

Instrukcje:

1. Przed rozpoczęciem przygotowań, nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na chwilę.

3. W drugiej misce wymieszaj cukier i masło, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajka, jedno po drugim, energicznie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.

4. W naczyniu z mokrymi składnikami stopniowo dodawaj suche składniki, na zmianę z mlekiem, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Mieszaj delikatnie, aż do połączenia składników. Unikaj mieszania zbyt energicznego, aby nie rozbić nadmuchu, który powstaje w czasie mieszania.

5. Przelej ciasto do formy tortownicy, równomiernie je rozkładając.

6. Wstaw tortownicę do piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek wyjdzie czysty. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika zbyt wcześnie, aby uniknąć opadnięcia ciasta.

7. Po upieczeniu, wyjmij tort z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przez około 10-15 minut. Następnie, przenieś go na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

8. Kiedy tort będzie całkowicie zimny, możesz go udekorować. Wykorzystaj ulubione owoce, bitą śmietanę lub lukier, aby nadać mu dodatkowe smaki i atrakcyjny wygląd.

Gotowy! Możesz teraz cieszyć się z domowego tortu urodzinowego dla mamy. Życzymy smacznego!

Podobne przepisy

tort na urodziny
tort urodzinow60 urodziny
tort na 18 urodziny dla chłopaka
tort dla mamy
tort urodzinowy dla mamy