Przepis na tort urodzinow60 urodziny 📖
Przepis na tort urodzinowy:Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki masła
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- krem budyniowy (wybrany smak)
- świeże owoce do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj masło i cukier, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj jajka i wanilię do miski, dokładnie mieszając.
3. Powoli dodawaj mąkę i mleko na przemian, mieszając ciasto. Wsyp proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy tortowej.
5. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut, lub do momentu, gdy włożony do środka patyczek wyjdzie suchy.
6. Gdy tort ostygnie, przekrój go na połowę równo na dwie części.
7. Przygotuj krem budyniowy według wskazówek na opakowaniu. Zastosuj wybrany smak, który pasuje do preferencji jubilata.
8. Na dolną część tortu nałóż warstwę kremu budyniowego, a następnie przykryj ją górną częścią tortu.
9. Pozostały krem budyniowy rozprowadź równomiernie na górze i bokach tortu, używając szpatułki lub noża.
10. Owoce umieść na wierzchu tortu według preferencji. Możesz użyć świeżych truskawek, malin, jagód lub innych ulubionych owoców.
11. Odstaw tort do lodówki na kilka godzin, aby składniki dobrze się przegryzły.
Twój tort urodzinowy na 60. urodziny jest gotowy! Możesz go udekorować dodatkowo kwiatami, świeczkami lub innymi ozdobami, aby nadać mu festynowy wygląd. Smacznego i wszystkiego najlepszego dla jubilata!