Przepis na tort śmietanowy z owocami 📖
Oto przepis na tort śmietanowy z owocami:Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- różne świeże owoce (np. truskawki, maliny, kiwi, jagody)
- żelatyna w proszku (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Śmietanę kremówkę wlej do miski i ubij mikserem, aż zgęstnieje.
2. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy, kontynuuj ubijanie aż masa będzie sztywna.
3. Jeśli chcesz, by masa była bardziej stabilna, możesz dodać żelatynę - rozpuść ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wmieszaj delikatnie do ubitej śmietany.
4. Biszkopty ułóż na spodzie tortownicy, staraj się je ułożyć równo.
5. Na biszkoptach możesz umieścić warstwę śmietany, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni.
6. Następnie dodaj warstwę ulubionych owoców.
7. Powtarzaj kolejno układanie warstw biszkoptów, śmietany i owoców, aż do skończenia składników. Ostatnią warstwą powinna być warstwa śmietany.
8. Wierzch tortu ozdób dowolnie, używając owoców lub bitą śmietanę.
9. Wstaw tort na minimum 2 godziny do lodówki, aby dobrze się schłodził i by smaki się przegryzły.
10. Gotowy tort śmietanowy z owocami podawaj schłodzony.
Smacznego!