Przepis na tort toffifee 📖

Oto prosty przepis na pyszny tort toffifee:

Składniki:
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g karmelu toffifee
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 200 g gorzkiej czekolady

Instrukcje:
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao w misce.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem, a następnie dodaj żółtka i utrzyj aż powstanie jednolita masa.
4. Stopniowo dodawaj mieszankę składników suchych do masy masłowej, ciągle mieszając.
5. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy ciasta.
6. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 24 cm.
7. Piecz tort w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 35-40 minut. Sprawdź, czy wewnętrzna część ciasta jest sucha za pomocą patyczka do wykałaczek.
8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć całkowicie.
9. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
10. Pokrój karmel toffifee na połówki.
11. Kiedy ciasto jest już zimne, przekrój je na dwie równe części poziomo.
12. Na pierwszą część ciasta rozprowadź połowę śmietany kremówki, a następnie posyp połową posiekanych orzechów.
13. Umieść drugą część ciasta na wierzchu i delikatnie docisnij.
14. Na wierzchu ciasta rozprowadź drugą połowę śmietany kremówki i ułóż połówki karmelu toffifee.
15. Polej całość rozpuszczoną czekoladą.
16. Wstaw tort do lodówki na kilka godzin, aby krem się stężeje.
17. Przed podaniem można udekorować dodatkowymi kawałkami toffifee lub orzechami.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto toffifee
tort fit
fit tort
tort dla psa
tort maly