Przepis na tortille bez glutenu 📖
Oto prosty przepis na tortille bez glutenu:Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki ciepłej wody
Instrukcje:
1. Wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową i sól w misce.
2. Dodaj olej roślinny i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając składniki drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.
3. Przenieś ciasto na blaty obtoczone mąką kukurydzianą i ugniataj je przez kilka minut, aż będzie gładkie.
4. Podziel ciasto na równe kawałki i uformuj z nich małe kulki.
5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
6. Na lekko obtoczonej mąką powierzchni, rozwałkuj każdą kulę ciasta na cienkie okręgi.
7. Przełóż jeden okrąg na rozgrzaną patelnię i smaż przez około 1-2 minuty, aż pojawią się bąbelki.
8. Przewróć tortillę i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
9. Powtórz ten proces dla pozostałych kulek ciasta.
10. Przełóż gotowe tortille na talerz i użyj je do przygotowania pysznego dania, na przykład quesadilli, fajitas lub burrito.
Smacznego!