Przepis na chałkę bez glutenu 📖
Oto prosty przepis na chałkę bez glutenu:Składniki:
- 500 g mąki bezglutenowej (np. mąka ryżowa, mąka kukurydziana)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 2 jajka
- 250 ml ciepłego mleka roślinnego (np. migdałowego, ryżowego)
- 60 g masła lub margaryny roślinnej
- opcjonalnie: rodzynki, orzechy lub inne dodatki do smaku
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę bezglutenową, sól i cukier.
2. W oddzielnej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku roślinnym i odstaw na kilka minut, aż drożdże aktywują się.
3. Do miski z suchymi składnikami dodaj jajka, rozpuszczone masło (lub margarynę) oraz aktywowane drożdże z mlekiem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Jeśli chcesz dodać dodatki, takie jak rodzynki lub orzechy, teraz jest odpowiedni moment, aby je dołączyć do ciasta i ponownie wymieszać.
5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, odrywaj kawałki, formuj z nich kształt chałki i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Ponownie przykryj chałki ściereczką i pozostaw je na 15-20 minut, aby jeszcze nieco wyrosły.
8. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
9. Po upływie czasu piecz chałki w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż będą miały złoty kolor.
10. Po upieczeniu wyjmij chałki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.
Smacznego! Teraz możesz cieszyć się pysznymi chałkami bez glutenu.