Przepis na tortille z opiekacza 📖

Przepis na tortille z opiekacza:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
2. Dodaj ciepłą wodę i oliwę. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto.
3. Wyłóż ciasto na czystą powierzchnię i zagnieć je przez kilka minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
4. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i uformuj z nich kulki o średnicy około 5 cm.
5. Rozgrzej opiekacz do tortilli.
6. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj kulki ciasta na cienkie placki o okrągłym kształcie.
7. Umieść placki na rozgrzanym opiekaczu i zacznij delikatnie je piec. Obracaj na drugą stronę, gdy zaczną się tworzyć bąbelki lub kiedy spód będzie lekko zrumieniony.
8. Powtarzaj ten proces dla pozostałych placków ciasta.
9. Gotowe tortille podawaj ciepłe, jako dodatek do dań z mięsem, warzywami lub pastami.
10. Smacznego!

Podobne przepisy

orzeszki z opiekacza
donaty z opiekacza
zapiekanki z opiekacza
tosty z opiekacza
babeczki z opiekacza