Przepis na tynk do tortu ganache 📖

Przepis na tynk ganache do tortu:

Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200ml śmietanki 30% tłuszczu
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:
1. Czekoladę drobno posiekaj i umieść w misce.
2. W rondelku podgrzej śmietankę, doprowadzając ją prawie do wrzenia. Zdejmij z ognia.
3. Gorącą śmietankę zalej czekoladę, następnie dodaj masło i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą i czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostaw mieszaninę na około 10 minut, aby trochę przestała gęstnieć.
4. Głębokim dnem miseczki lub chłodnym naczyniem do miksera ubijaj ganache przez około 5 minut, aż stanie się puszyste i jednolite.
5. Gotowy tynk ganache możesz nakładać na schłodzony tort lub przechowywać w lodówce do momentu użycia.

Podpowiedź: Jeżeli chcesz uzyskać bardziej gęsty tynk, możesz dodać trochę więcej czekolady. Jeśli preferujesz bardziej płynny, dodaj trochę więcej śmietanki. Smacznego!

Podobne przepisy

krem do tortu ganache
tynk do tortu
prosty tynk do tortu
tynk do tortu bez masla
tynk do tortu z mascarpone