Przepis na wątrobiankę 📖

Przepis na wątrobiankę:

Składniki:
- 500g świeżej wątroby drobiowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Wątrobę drobiową dokładnie umyj i oczyść, usuwając błonki i żyłki.
2. Następnie pokrój wątrobę na mniejsze kawałki.
3. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
4. Wsyp mąkę do dużej miski oraz dodaj sól, pieprz, słodką paprykę i, jeśli wolisz, ostrej papryki, mieszając wszystko razem.
5. Kawałki wątroby obtocz w przygotowanej mieszance mącznej.
6. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
7. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażając je przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
8. Następnie dodaj obtoczone kawałki wątroby na patelnię i smaż przez około 4-5 minut z każdej strony, aż się zrumienią.
9. Gdy wątrobia będzie już dobrze usmażona, odłóż ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
10. Wątrobiankę podawaj na ciepło, jako przystawkę lub główne danie, najlepiej z dodatkiem świeżych warzyw lub sałatki.

Smacznego!

Podobne przepisy

wątrobiankę w słoiku
wątrobiankę domową