Przepis na wolowine do burgera 📖
Przepis na wołowinę do burgera:Składniki:
- 500 gram wołowiny mielonej
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- kilka plasterków sera żółtego
- kilka plasterków pomidora
- kilka liści sałaty
- bułki do burgerów
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj wołowinę mieloną, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, musztardę, ketchup, sos Worcestershire, jajko, sól i pieprz. Zagnieć składniki ręcznie lub za pomocą łyżki, aż wszystko się połączy.
2. Formuj mieszankę mięsną w płaskie kotlety, o grubości około 2-2,5 cm. Możesz użyć specjalnego formownika na burgery, jeśli masz.
3. Rozgrzej grill lub patelnię i smaż burgery na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone. Jeśli chcesz, aby burger był bardziej wysmażony, zostaw go na grillu nieco dłużej.
4. W międzyczasie, przekrój bułki na pół i lekko podgrzej na grillu lub patelni.
5. Gdy burger jest już gotowy, umieść plasterki sera na wierzchu i pozostaw na chwilę, aby się roztopiły.
6. Na spód bułki połóż liście sałaty, następnie umieść na nich burger z roztopionym serem. Na wierzch połóż plasterki pomidora i przykryj górną częścią bułki.
7. Smacznego! Możesz podać burger z dodatkowymi składnikami, takimi jak korniszony, cebula czy sosy według własnych preferencji.
Uwaga: Upewnij się, że mięso jest dobrze przypieczone i wewnętrzna temperatura burgerów wynosi co najmniej 71°C, aby uniknąć ryzyka związanego z spożywaniem surowego mięsa.