Przepis na wszystkiego słodkiego wuzetkę 📖
Przepis na Wuzetkę:Składniki:
- 250g margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 250g twarogu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 1 szklanka startej czekolady
Wykonanie:
1. W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy 1 szklankę cukru i jajka, wszystko dokładnie mieszamy.
2. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do przygotowanej masy jajecznej.
3. Wlewamy mleko i ekstrakt waniliowy, całość dokładnie mieszamy, aby powstało gładkie ciasto.
4. Przekładamy połowę ciasta do drugiej miski i dodajemy kakao, mieszamy aż do równomiernego rozprowadzenia składnika.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na przemian wykładamy placki ciasta jasnego i ciasta czekoladowego, aż do wyczerpania masy.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut. Sprawdzamy, czy biszkopt jest gotowy, wkłuwając go patyczkiem - jeśli patyczek wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.
7. Po upieczeniu wuzetkę studzimy.
8. Śmietanę ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier puder. Gdy śmietana jest już sztywna, dodajemy twaróg i delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Możemy również użyć samej ubitej śmietany.
9. Biszkopt kroimy na dwie równe części, jedną z nich smarujemy przygotowanym kremem, a następnie przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
10. Całą wierzchnią powierzchnię i boki wuzetki smarujemy pozostałym kremem.
11. Na krem posypujemy startą czekoladą.
12. Wuzetkę odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby krem dobrze się schłodził.
13. Przed podaniem kroimy na kawałki i serwujemy.
Smacznego!