Przepis na yerba mate instrukcja 📖
Yerba mate to napój przygotowywany z suszonych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Oto klasyczny przepis na yerba mate:Składniki:
- 4-6 łyżek stołowych suszonej yerba mate
- Gorąca woda (około 70-80 stopni Celsjusza)
- Pół łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Przygotuj specjalną naczynię do yerba mate, zwaną mate lub tykwą. Jeśli nie masz mate, możesz użyć dowolnego innego naczynia, które możesz zalać gorącą wodą.
2. Wrzuć do mate 4-6 łyżek suszonej yerba mate.
3. Delikatnie nachyl mate, aby liście yerba mate ułożyły się w jeden kąt. To ważne dla odpowiedniego filtrowania naparu.
4. Ostrożnie wlej niewielką ilość gorącej wody (około 70-80 stopni Celsjusza) do mate, aby lekko zwilżyć liście yerba mate. Pozwól wodzie wsiąknąć przez kilka sekund.
5. Włóż bombillę (metalową rurkę z sitkiem na końcu) do mate, wkładając ją obok mieszanki suszonej yerba mate, tak aby jej sitko znajdowało się blisko dna mate.
6. Powoli wlewaj kolejne porcje gorącej wody do mate, aż napełnisz je do około 3/4 objętości.
7. Odczekaj chwilę, aż liście yerba mate osiągną odpowiednią konsystencję, czyli opadną na dno.
8. Przyłóż usta do końca bombilli i zacznij delikatnie ssać. Napar powinien przejść przez sitko na końcu bombilli i dostarczyć Ci orzeźwiający smak napoju.
9. Jeśli potrzebujesz słodzenia, dodaj pół łyżeczki cukru do gotowego naparu. Możesz również dodać inne składniki według swoich upodobań, takie jak sok z cytryny czy mięta.
10. Ciesz się yerba mate i delektuj się jej smakiem!
Uwaga: pamiętaj, że yerba mate zawiera kofeinę, więc nie należy spożywać jej w nadmiarze, zwłaszcza wieczorem.