Przepis na zapiekankę z makaronem i szynką 📖
Składniki:- 250g makaronu (np. penne, świderki)
- 200g szynki (w plastrach lub wędzonej, pokrojonej w kostkę)
- 1 cebula (posiekana)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500ml mleka
- 200g startego żółtego sera
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy.
2. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę oraz czosnek, aż nabiorą złotego koloru.
3. Dodajemy pokrojoną szynkę i podsmażamy przez kilka minut.
4. W osobnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
5. Stopniowo wlewamy mleko do garnka z mąką, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
6. Dodajemy połowę startego sera i musztardę do sosu, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, aż ser się roztopi.
7. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.
8. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia.
9. Posypujemy pozostałym serem.
10. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku, podgrzanym do 180°C, przez około 20-25 minut, aż ser się roztopi i zapiekanka nabierze złocistego koloru.
11. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i podajemy jeszcze ciepłą.
Smacznego!