Przepis na salatka z szynka konserwowa i makaronem ryzowym 📖
Składniki:- 200 g makaronu ryżowego
- 100 g szynki konserwowej
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- ½ pęczka rzodkiewek
- 2 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
2. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
3. Szynkę pokrój również w drobną kostkę.
4. Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
5. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce.
6. W osobnej misce przygotuj sos, łącząc majonez i jogurt. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Sosem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.
8. Sałatkę przestaw na pół godziny do lodówki, aby przegryzła się smakiem.
9. Podaj na talerzu, posypaną natką pietruszki.
Smakowitej sałatki!