Przepis na żeberka biedronka 📖
Składniki:- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
1. Żeberka umyj i osusz. Następnie pokrój je na porcje o wymiarach około 4 cm szerokości.
2. W małej misce wymieszaj czosnek, słodką paprykę, sól i pieprz.
3. Przypraw każdą porcję żeberek z obu stron przygotowanym wcześniej mieszanką przypraw.
4. Rozgrzej olej roślinny w dużym rondlu lub głębokiej patelni i smaż żeberka na złoty kolor z obu stron.
5. W niewielkiej misce wymieszaj sos sojowy, miód i sok z cytryny.
6. Gdy żeberka będą już dobrze zrumienione, dodaj przygotowany wcześniej sos na patelnię.
7. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 30-40 minut, od czasu do czasu obracając mięso.
8. Po tym czasie sprawdź, czy żeberka są miękkie i dobrze przegryzione sosem. Jeśli tak, podawaj od razu.
Żeberka biedronka są soczyste, aromatyczne i doskonale pasują zarówno jako przystawka, jak i jako danie główne. Smacznego!