Przepis na 50 litrów grochówki 📖
Oto przepis na 50 litrów grochówki:Składniki:
- 10 kg suszonego grochu
- 5 kg kiełbasy wiejskiej
- 3 kg wędzonego boczku
- 2 kg cebuli
- 1 główka czosnku
- 5 marchewek
- 5 pietruszek
- 2 seler korzeniowy
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Groch opłucz i namocz na około 12 godzin.
2. Kiełbasę i boczek pokrój na kawałki.
3. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
4. Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę.
5. W dużym garnku zalej groch wodą, tak aby był dobrze przykryty, i gotuj go przez około godzinę, aż będzie miękki.
6. Dodaj kiełbasę, boczek, cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe i majeranek do garnka z grochem.
7. Dopraw całość solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Gotuj grochówkę na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż wszystkie składniki będą miękkie.
9. Podawaj gorące, posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!