Przepis na grochówkę 50 litrów 📖

Przepis na grochówkę 50 litrów:

Składniki:
- 10 kg grochu łuskaneg
- 5 kg ziemniaków
- 2 kg kiełbasy
- 1 kg boczku
- 1 kg cebuli
- 5 marchewek
- 2 pęczki selera naciowego
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Groch dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.
2. Po namoczeniu, odcedzamy groch i przekładamy do dużego garnka.
3. Zalewamy groch wodą (ok. 30 litrów) i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Okresowo usuwamy pianę powstającą na powierzchni.
4. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kiełbasę i boczek kroimy w plasterki, cebulę siekamy, marchewki obieramy i kroimy w paseczki, seler naciowy również kroimy w paseczki.
5. W dużej patelni rozgrzewamy trochę oleju i na nim podsmażamy kiełbasę, boczek, cebulę, marchewki i seler aż zmiękną.
6. Następnie dodajemy podsmażone składniki do gotującego się grochu.
7. Wrzucamy do garnka liście laurowe, pomidory krojone, majeranek, sól oraz pieprz do smaku.
8. Całość gotujemy razem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
9. Na koniec sprawdzamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
10. Grochówkę podajemy gorącą, najlepiej z chlebem lub kawałkiem kiełbasy.

Smacznego!

Podobne przepisy

50 litrów grochówki
100 litrów grochówki
ogórki kiszone 5 litrów
grochówkę
krótki grochówkę