Przepis na a naleśniki z dżemem 📖
Przepis na naleśniki z dżemem:Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 jajko
- szczypta soli
- dżem (np. truskawkowy, malinowy, czarny porzeczkowy) do nadzienia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj suchą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jajko, mleko i olej do suchej masy. Starannie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek.
3. Rozgrzej patelnię o średnicy około 20 cm na średnim ogniu. Możesz ją delikatnie natłuścić, jeśli nie posiada powłoki przeciwprzywierającej.
4. Nałóż na patelnię około 1/4 szklanki ciasta i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni. Naleśnik powinien mieć kształt okrągły. Pozwól mu smażyć się przez około 2-3 minuty, aż spód nabierze złotego koloru.
5. Delikatnie odwróć naleśnik i smaż go jeszcze przez około 1-2 minuty z drugiej strony.
6. Przenoś gotowe naleśniki na talerz i nałóż na każdy z nich około 1-2 łyżki ulubionego dżemu.
7. Zwiń naleśniki w rulon i oprósz je cukrem pudrem.
8. Powtarzaj proces smażenia i nadziewania aż do wyczerpania całego ciasta.
9. Podawaj naleśniki od razu, gdy są ciepłe, by cieszyć się ich smakiem i aromatem. Możesz również podać je z dodatkową porcją dżemu, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
Smacznego!