Przepis na ajerkoniak alkohol 📖
Przepis na ajerkoniak alkoholowy:Składniki:
- 500 ml spirytusu lub wódki
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 jaja
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka przegotowanej i schłodzonej wody
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek jajek.
2. Białka ubijaj energicznie mikserem, stopniowo dodając połowę cukru. Ubijaj do momentu, aż utworzą się sztywne i gładkie białka.
3. W osobnym naczyniu miksuj żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym, aż otrzymasz jednolitą masę.
4. Kolejno dodaj mleko skondensowane, śmietanę, kakao oraz kawę rozpuszczalną, cały czas miksując na najniższych obrotach.
5. Stopniowo wlej przegotowaną, schłodzoną wodę, po czym dodaj spirytus lub wódkę. Kontynuuj mieszanie na najniższych obrotach.
6. Następnie dodaj ubite białka do mieszanki i delikatnie wymieszaj je łyżką lub trzepaczką do momentu, gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą.
7. Przelej ajerkoniak do dobrze zamkniętych butelek lub słoików.
8. Pozostaw ajerkoniak w lodówce na co najmniej 24 godziny przed podaniem, aby smaki mogły się połączyć.
Ajerkoniak jest gotowy do spożycia! Możesz go podawać jako aperitif na różne uroczystości czy imprezy. Przepis można modyfikować według preferencji smakowych, na przykład dodając więcej kakao czy kawy. Pamiętaj również o umiarze w spożywaniu alkoholu. Smacznego!