Przepis na krupnik alkohol 📖

Przepis na krupnik alkoholowy:

Składniki:
- 500 ml spirytusu 96%
- 150 g rodzynek
- 1 l wody
- 200 g miodu
- 6 goździków
- 2 laski cynamonu
- 2 gałązki porzeczki czarnej (opcjonalnie)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1 łyżeczka suszonego kopru
- sól do smaku

Przygotowanie:
1. Rodzynki należy namoczyć w spirytusie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedzić spirytus i odłożyć rodzynki na bok.
2. W garnku zagotować wodę, dodać miód, goździki, laski cynamonu, porzeczkę czarną (jeśli używamy), seler naciowy, marchewkę, cebulę i czosnek. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
3. Po tym czasie dodać do garnka namoczone rodzynki, nawilżone czystym spirytusem. Całość gotować jeszcze przez 15 minut.
4. Następnie dodać majeranek, miętę i koperek. Doprawić solą do smaku. Gotować jeszcze przez 5 minut.
5. Zupę odcedzić, oddzielając płyn od warzyw i owoców. Alkoholowy płyn przelać do butelek i szczelnie zakorkować.
6. Krupnik należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu przez około 2 tygodnie, aby smaki dobrze się połączyły.
7. Po tym czasie krupnik alkoholowy jest gotowy do spożycia. Można podawać go w kieliszkach jako aperitif lub wypić go w większej ilości jako gorący napój.

Smacznego!

Podobne przepisy

ajerkoniak alkohol
yerba mate a alkohol
krupnik fit
krupnik
krupnik na podrobach