Przepis na ajerkoniak z termomiksu 📖

Oto przepis na ajerkoniak przygotowany z pomocą urządzenia kuchennego o nazwie Thermomix:

Składniki:
- 200 ml mleka
- 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
- 150 ml słodkiej śmietany
- 150 ml likieru amaretto
- 4 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 ml śmietanki kremówki

Instrukcje:
1. Do kubka Thermomix dodaj mleko i rozpuszczalną kawę. Rozmixuj na prędkości 3 przez 2 minuty, aż kawa się rozpuści.
2. Dodaj śmietanę, likier amaretto, żółtka, cukier, ekstrakt z wanilii, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Włącz program "Zagotowywanie" na prędkości 4 przez 8 minut, bez mierzącej filiżanki na wierzchu.
3. Wymieszaj śmietankę kremówkę w oddzielnej misce, aż uzyskasz sztywny krem śmietankowy.
4. Upewnij się, że ajerkoniak w Thermomix jest już gorący. Następnie zmniejsz prędkość na 2 i dodaj stopniowo ubitą śmietankę kremówkę. Mieszaj przez kolejne 10 sekund.
5. Przelej ajerkoniak do butelek i włóż do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Teraz możesz cieszyć się pysznym, domowym ajerkoniakiem przygotowanym z pomocą Thermomix!

Podobne przepisy

naleśniki z termomiksu
makaron z termomiksu
lemoniada z termomiksu
brownie z termomiksu
kapuśniak z termomiksu