Przepis na babeczki czekoladowe bez czekolady 📖

Oto przepis na babeczki czekoladowe bez czekolady:

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka gorącej wody

Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj foremki na babeczki, najlepiej silikonowe lub w papilotkach.
2. W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
3. W drugiej misce wymieszaj olej, jajka i ekstrakt waniliowy.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej mieszanki, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.
5. Dodaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
6. Przelej ciasto do foremek na babeczki, wypełniając je do 2/3 wysokości.
7. Piecz babeczki w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek babeczki będzie czysty.
8. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady
ciasto czekoladowe bez czekolady
ciasteczka czekoladowe bez czekolady
lody czekoladowe z czekolady
babeczki z kawałkami czekolady