Przepis na lody czekoladowe z czekolady 📖
Przepis na lody czekoladowe z czekolady:Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 500ml śmietany kremówki
- 100g cukru
- 4 żółtka jajek
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: posypka czekoladowa, bita śmietana, itp. do dekoracji
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady. Możemy to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ale uważajmy, żeby jej nie przypalić. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
2. W osobnym garnku podgrzewamy śmietanę kremówkę, ale nie dopuszczamy do wrzenia.
3. W dużej misce ubijamy żółtka jajek z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
4. Stopniowo dodajemy gorącą śmietanę do miski z żółtkami, cały czas energicznie mieszając.
5. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, kakao i ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
6. Powstałą masę przekładamy do naczynia, najlepiej keksówki, i nakrywamy folią spożywczą. Umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 4 godziny, ale najlepiej zostawić na całą noc.
7. Po zamrożeniu wyjmujemy naczynie z lodami, dajemy je na chwilę do temperatury pokojowej, aby można je było łatwiej nakładać.
8. Możemy użyć specjalnego wykałaczki do lodów, by formować kulki lodowe, które kładziemy na talerzu lub w pucharkach.
9. Opcjonalnie możemy udekorować lody posypką czekoladową lub bitą śmietaną przed podaniem.
Smacznego!