Przepis na babeczki wielkanocne 📖

Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 150g cukru
- 200g masła
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka rodzynek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1. Masło rozpuścić w garnku i wystudzić.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
3. Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając.
4. Dodać przestudzone masło i mleko, wymieszać.
5. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszać.
6. Blachę na babeczki wyłożyć papilotkami i napełniać je ciastem na 2/3 pojemności.
7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru.
8. Wyjąć babeczki z piekarnika i wystudzić.

Gotowe babeczki wielkanocne można polać lukrem i udekorować jajkiem lub mazurkiem. Smacznego!

Podobne przepisy

wielkanocne babeczki
babeczki wielkanocne cytrynowe
babeczki wielkanocne do koszyczka
wielkanocne ciasteczka
wielkanocne sałatki