Przepis na babkę majonezową 📖

Przepis na babkę majonezową:

Składniki:
- 4 jajka
- 200g cukru
- 200g mąki
- 200g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 200ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 słoiczek dżemu (np. truskawkowego)

Przygotowanie:
1. Jajka oddzielamy na żółtka i białka.
2. Żółtka ucieramy z cukrem i waniliowym cukrem na puszystą masę.
3. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
4. Masło rozpuszczamy.
5. Stopniowo dodajemy mąkę do masy jajecznej, naprzemiennie mieszając i dodając rozpuszczone masło oraz mleko.
6. Białka ubijamy na sztywną pianę.
7. Do masy jajecznej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
8. Połowę ciasta przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy.
9. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
10. Drugą część ciasta z kakao przekładamy na jasną masę w formie.
11. Na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy dżem.
12. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-45 minut.
13. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i studzimy na kratce.

Gotową babkę majonezową możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

wilgotną babkę majonezową
babkę majonezową moje wypieki
babka majonezowa
babkę fit
babkę