Przepis na babkę pomarańczową 📖

Oto przepis na babkę pomarańczową:

Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sok z 2 pomarańczy
- Skórka otarta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:
1. W misce ubij masło razem z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj po jednym jajku, cały czas mieszając.
3. Następnie dodaj mąkę przesiewaną z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy i otartą skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszaj.
4. Ciasto przelej do natłuszczonej formy do babki.
5. Wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut, aż z wierzchu nabierze złotego koloru i w środku będzie sucha.

Po upieczeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego!

Podobne przepisy

wilgotna babkę pomarańczowa
pomarańczową lemoniada
lemoniadę pomarańczową
herbatę pomarańczową
lemoniadę cytrynowo pomarańczową