Przepis na babke tygrysek 📖

Babka tygrysek to pyszne i klasyczne ciasto maślane, które składa się z warstwy kakaowego ciasta oraz jasnego biszkoptu. Oto prosty przepis:

Składniki:
- 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Odstaw na bok.
2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj po jednym jajku, cały czas dokładnie mieszając.
4. Powoli dodawaj suchą mieszankę mąki do masy jajecznej i masła, razem z mlekiem. Mieszaj, aż składniki się połączą.
5. Podziel ciasto na dwie równe części.
6. Do jednej połowy dodaj kakao i dobrze wymieszaj.
7. W prostokątnej formie do pieczenia (posmarowanej masłem i wysypanej mąką) warstwami wykładaj ciasto jasne i ciemne, zaczynając od jasnego.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 50-60 minut, do czasu aż babka nabierze złocistej barwy i będzie sucha wewnątrz.
9. Wyjmij babkę z piekarnika i ostudź w formie przez kilka minut, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Teraz możesz cieszyć się pyszną babką tygrysek! Pamiętaj, że możesz zastosować różne dodatki, takie jak polewa czekoladowa lub posypywanie cukrem pudrem, aby nadać ciastu jeszcze więcej smaku. Smacznego!

Podobne przepisy

babkę fit
babkę
babke z orzechami
babkę na margarynie
babkę na maślance