Przepis na babke z orzechami 📖

Składniki:
- 250g masła
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu ubij masło razem z cukrem, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj po jednym jajku, nadal ubijając ciasto.
3. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, naprzemiennie z mlekiem, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.
5. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i orzechy włoskie, delikatnie mieszając, aby równomiernie je rozprowadzić.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy babkowej.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 50-60 minut, lub do momentu gdy babka nabierze złocistego koloru i przy opisywaniu patyczkiem nie będzie lepka.
8. Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
9. Następnie delikatnie wyjmij babkę z formy i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Podobne przepisy

andruty z orzechami
bezy z orzechami
mazurek z orzechami
rogaliki z orzechami
jabłecznik z orzechami