Przepis na babkę z rodzynkami 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 200g cukru
- 200g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150g rodzynków
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu umieść masło i cukier. Mieszaj aż powstanie jednolita masa.
2. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i sól. Dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Kontynuuj mieszanie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. W osobnej misce wymieszaj rodzynki z mąką (dzięki temu nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia) i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
5. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj.
6. W natłuszczonej i oprószonej mąką formie do babki, na przemian dodawaj warstwy jasnego i ciemnego ciasta.
7. Piecz babkę w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut. Sprawdź, czy jest gotowa, wbijając w nią patyczek - jeśli wyjdzie suchy, babka jest gotowa.
8. Po upieczeniu babkę wyjmij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia. Następnie wyjmij z formy i podawaj pokrojoną na kawałki.
Smacznego!