Przepis na babkę ucieraną z rodzynkami 📖

Przepis na babkę ucieraną z rodzynkami:

Składniki:
- 250g masła
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki rodzynków

Instrukcje:

1. Wymieszaj masło i cukier w dużej misce, aż uzyskasz gładką konsystencję.
2. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, po czym delikatnie wymieszaj składniki.
4. Jeśli chcesz mieć część ciasta czekoladową, odłóż połowę masy do dodania kakao.
5. Wlej mleko do masy z mąką i wymieszaj całość.
6. Dodaj rodzynki do ciasta i dokładnie wymieszaj.
7. Jeśli chcesz część ciasta czekoladową, dodaj kakao do pozostałej części ciasta i wymieszaj.
8. Wylej połowę jasnej masy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do babki.
9. Na to wlej ciemną masę, a następnie całość przykryj resztą jasnej masy.
10. Piecz babkę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
11. Po upieczeniu, wyjmij babkę z piekarnika, odstaw do ostygnięcia przez kilka minut, a następnie wyjmij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę ucieraną
babkę ucieraną wielkanocną
wilgotną babkę ucieraną
babkę ucieraną z olejem
babkę ucierana cytrynowa