Przepis na bazylia awokado 📖
Przepis na bazylia awokado:Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 garść świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżką. Przełóż do miski.
2. Bazylię posiekać drobno i dodać do miski z awokado.
3. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
4. Wyciśnij sok z limonki i dodaj do miski.
5. Dodaj oliwę z oliwek i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
8. Bazylia awokado jest gotowa do podania jako dip do chrupiących chipsów lub jako dodatek do kanapek, sałatek czy makaronów.
Smacznego!