Przepis na indyk bazylia 📖
Składniki:- 1 kg piersi z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sok z 1 cytryny
Instrukcje:
1. Piersi z indyka dokładnie umyj i osusz.
2. W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, czosnek, bazylię i sok z cytryny.
3. Przełóż piersi do miski i delikatnie natrzyj je przygotowanym wcześniej mieszanką.
4. Odstaw mięso na 30 minut, aby przyjąło smaki.
5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj piersi z indyka. Smaż je przez około 6-8 minut z każdej strony, aż będą miękkie i dobrze przypieczone.
6. Po usmażeniu indyka, wyłóż go na talerz i posyp posiekaną bazylią.
7. Indyk bazylia jest teraz gotowy do podania. Możesz go podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż, pieczywo lub sałatka.
Smacznego!