Przepis na bezę do szarlotki 📖
Beza to prosty i pyszny dodatek do szarlotki. Oto przepis:Składniki:
- 4 białka jaj
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni Celsjusza.
2. W misce umieść białka jaj i ubij je mikserem na sztywną pianę.
3. Stopniowo dodawaj cukier puder i sok z cytryny do ubitych białek, ciągle miksując, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
4. Wyłóż papier do pieczenia na blaszkę i nakładaj na niego foremką na bezę równomierne porcje masy, tworząc okręgi o około 5 cm średnicy.
5. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz bezę przez około 1 godzinę, aż będą chrupiące i lekko zrumienione.
6. Gdy bezę wystygną, delikatnie odłóż je z papieru do pieczenia i ułóż na szarlotce.
Beza nadaje szarlotce wyjątkowej struktury i słodkiego smaku. Smacznego!