Przepis na szarlotki 📖
Przepis na szarlotkę:Składniki:
- 3-4 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier oraz cynamon i smażymy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy do przestudzenia.
2. W dużym naczyniu mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i dokładnie zagniatamy, aż powstanie kruszonka.
3. W osobnym naczyniu ubijamy jajko i dodajemy je do masy z mąki. Zagniatamy ciasto, aż składniki się połączą.
4. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wykładamy na nią 2/3 przygotowanej masy. Rozwałkowujemy, aby uzyskać cienką warstwę ciasta na dnie i bokach formy.
5. Na wyłożone ciastem dno układamy uprzednio przygotowane jabłka.
6. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy jabłka, można również użyć równie dobrze posiekanych orzechów lub płatków migdałowych.
7. Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.
8. Po wystudzeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem lub podać z lodami.
9. Szarlotka gotowa! Smacznego!